[...] na wyniki wielu zawodników, szczególnie na tych, którzy mieli występy na świeżym powietrzu, a czas wysiłku był dłuższy niż 20-30 minut. Takie warunki spowodowały znaczne obniżenie wyników (Maughan 1996). Od tej pory w centrum uwagi znalazły się zagadnienia wpływu odwodnienia organizmu na wydolność fizyczną i zaburzenia termoregulacji. [...]
[...] wszystkim wzrost poziomu cukru we krwi (a także samo pojawienie się jej w przewodzie pokarmowym). W związku z czym, poziom stężenia insuliny rośnie po posiłku i powoduje obniżenie się stężenia glukozy. Hormon ten powoduje nie tylko spadek stężenia glukozy we krwi, ale jest też jedną z substancji o silnym działaniu anabolicznym, tzn. [...]
[...] tkankom. HIPERFOSFATEMIA (nadmiar P) Zwykle zawartość fosforu jest wyższa niż zalecają normy żywieniowe. Powoduje to przejściowy nadmiar fosforu, przy którym następuje obniżenie wchłaniania wapnia. Chroniczna hiperfosfatemia może prowadzić do nadczynności przytarczyc i być przyczyną utraty masy kostnej. Zalecane dzienne spożycie - 700 do [...]
[...] trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. 4.Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. 5.Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. (13) 6.Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z [...]
[...] syntezę białka w mięśniach i spalanie tłuszczów zapasowych. Aminokwasy te uważa się za ważne dla rozwoju tkanki mięśniowej u ciężarowców oraz w pewnych sytuacjach życiowych (obniżenie masy ciała, niemożność spożycia określonej ilości pożywienia). Aminokwasy rozgałęzione (L - leucyna,- L - walina, L - izoleucyna) stanowiące ok. 35% tkanki [...]
[...] przede wszystkim za aktywację szlaków mTOR , a zatem wpływ mTOR na syntezę białek wykazały, że większość skutków oddziaływania aminokwasów na mTOR zostały uchylone przez obniżenie stężenia leucyny, lub zwiększone poprzez jej dodanie część informacji zaczęrpniętych z: http://www.sfd.pl/BCAA_bez_tajemnic-t514529.html [...]
[...] spożyciu glukozy (test tolerancji glukozy). -W cukrzycy insulinoniezależnej ze stężeniami glukozy powyżej 7,8 mmol/l na czczo i 11,1 mmol/l w 2 godz. po spożyciu glukozy, obniżenie tych wskaźników do poziomu odpowiadającemu średnim wartościom upośledzonej tolerancji glukozy. III Utrzymanie stałej masy ciała po odchudzaniu -Ponowny wzrost masy [...]
[...] rekonwalescencji. Zaobserwowano korzystny wpływ żeń-szenia na pracę narządów wydzielania wewnętrznego, pobudzenie pracy serca, opóźnianie procesu starzenia się organizmu, obniżenie poziomu cholesterolu. Wszechstronne działanie żeń - szenia doceniają też ci, którzy przez dłuższy czas muszą wykonywać czynności wymagające dużej koncentracji i [...]
[...] usuwaniem, wymywaniem niektórych połączeń które są rozpuszczalne w wodzie, a także ze zmianami biodostępności. I tak na przykład przemiał zbóż wiąże się nie tylko z obniżeniem włókna pokarmowego ale także właśnie ze startą składników mineralnych które sięgają od 20 do 60%. W badaniach nad wpływem ogrzewania mrożonych lub konserwowanych [...]
[...] w organizmie (Zaino, 2009). Węglowodany o wysokim IG powodują wzmożone wydzielanie insuliny. Następstwem takiego wyrzutu, gdzie mamy wysoki poziom cukru, jest gwałtowne jego obniżenie, co powoduje odczuwalny spadek glukozy w organizmie poniżej normy. Insulina będąc hormonem anabolicznym sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Należy zatem [...]
[...] blokujących receptory L/alfa/, drugi cel, to znalezienie sposobu obniżenia poziomu glukozy w komórkach niezależnego od drogi hormonalej (czyli insuliny, która powoduje obniżenie nadmiernej ilości glukozy we krwi). Związkami skutecznie blokującymi receptory L/alfa/ okazały się substancje otrzymywane z roślin takie jak: ksantyna (wyciąg z [...]
[...] do cyklu kreatynowego. Syntetyki: Większość leków poniżej jest używana przez lekarzy w przypadku chorób wieku starczego (np. ch. Alzheimera), w których następuje znaczne obniżenie efektywności pracy umysłowej, w przypadkach "zespołu nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi" (ADHD) oraz po urazach głowy. Praktycznie wszystkie leki przeciwko [...]
[...] poziom testosteronu w organizmie, co u mężczyzn może dodatkowo potęgować niekorzystne objawy przekwitaniowe. Jedno z badań wykazało, że pięć dni głodówki może spowodować obniżenie ilości całkowitego i wolnego testosteronu nawet o 50%, dlatego próby stosowania rygorystycznych diet odchudzających nie są wskazane, nawet jeżeli ilość zbędnej [...]
[...] uszkodzonej chorobą alkoholową, czy ciężkimi zatruciami alkoholowymi. Przeprowadzane testy wykazują, że może obniżać słuszczenie wątroby, a nawet jemu zapobiegać. Zbytnie obniżenie tego ważnego neuroprzekaźnika powoduje depresję a w skrajnych przypadkach próby samobójcze, ale generalnie obniża satysfakcję z wykonanego wysiłku. GLUTAMINE [...]
[...] ODŻYWIANIA METODĄ MONTIGNAC - utrata masy ciała, dojście do optymalnej masy ciała (faza I) - utrzymanie optymalnej masy ciała (faza II) - regulacja funkcjonowania trzustki - obniżenie „złego" cholesterolu i wzrost „dobrego" - poprawa parametrów krwi - poprawa samopoczucia - likwidacja uczucia zmęczenia i senności spowodowanego wysokim stężeniem [...]
[...] oraz ich magazynowanie w tkance tłuszczowej. Ich obecność w organizmie wpływa na zmniejszenie produkcji związków tłuszczowych w ścianie jelita cienkiego i wątrobie, oraz obniżenie ich poziomu w surowicy krwi. Ponadto związki EPA i DHA zawarte w tłustych rybach morskich hamują działanie syntezy kwasów tłuszczowych - kluczowego enzymu [...]
[...] łówne przeznaczenie Vitalmax AMINO BCAA 1000 MEGACAPS to: - ochrona białek mięśniowych przez ich rozpadem, - przyspieszenie okresu regeneracji po wysiłku fizycznym, - obniżenie ryzyka uszkodzenia masy mięśniowej, - podwyższenie siły mięśni. Dawkowanie: W zależności od wagi należy wziąć 3-5 kapsułek dziennie. 2 kapsułki przed treningiem i 3 [...]
[...] oraz ich magazynowanie w tkance tłuszczowej. Ich obecność w organizmie wpływa na zmniejszenie produkcji związków tłuszczowych w ścianie jelita cienkiego i wątrobie, oraz obniżenie ich poziomu w surowicy krwi. Ponadto związki EPA i DHA zawarte w tłustych rybach morskich hamują działanie syntezy kwasów tłuszczowych - kluczowego enzymu [...]
[...] Dodatkowo przyczyniają się także do zmniejszenia poziomu tzw. zmęczenia ośrodkowego (są to uboczne skutki w ośrodkowym układzie nerwowym wywołane dużym wysiłkiem, przez obniżenie produkcji serotoniny - neuroprzekażnika, który jest częściowo odpowiedzialny za rozwój zmęczenia podczas wysiłku). Stosowanie Bcaa przyjmuje się w dawce 1g/10kg [...]
[...] spożyciu glukozy (test tolerancji glukozy). -W cukrzycy insulinoniezależnej ze stężeniami glukozy powyżej 7,8 mmol/l na czczo i 11,1 mmol/l w 2 godz. po spożyciu glukozy, obniżenie tych wskaźników do poziomu odpowiadającemu średnim wartościom upośledzonej tolerancji glukozy. Utrzymanie masy ciała po odchudzaniu -Ponowny wzrost masy ciała [...]